pondělí 9. listopadu 2015

PUMPKIN PIE IS A MUST FOR FALL


   

V pátek jsem se byla podívat v Blericku na místních trzích a nejspíš mě přepadla podzimní nálada, protože jsem odcházela s dýní a pečenými kaštany. :) Udělala jsem tedy výbornou dýňovou polívku a pak mi došlo, že jsem vlastně ještě nikdy nezkoušela dýňový koláč, a tak jsem se na něj vrhla, protože kdy jindy si vystřihnout jeho premiéru, než teď. :-P

Čekala jsem, že to bude dobrý, jenže to jsem se pěkně spletla, ono je to totiž VY-NI-KA-JÍ-CÍ! Myslím, že ho budu teď péct do té doby, dokud se ho nepřejím. 

Every Friday there is a food market in Blerick so I was curious what it is about. I was quite surprised how cheaper it is than food in supermarkets and you could really tell I was in a fall mood because my shopping consisted mainly of a huge pumpkin and roasted chestnuts. :) So I made delicious pumpkin soup and then I realized I have never done a pumpkin cake before! "These things must be fixed", I thought and jumped right into making one.

I must admitt that I expected it to be yummy but I was wrong - it wasn't just yummy it was OUT-STAND-ING!!


A teď už k receptu:

Suroviny

Na těsto:
250g polohrubé mouky (já dala půl na půl celozrnnou a klasickou)
125 g másla
1 vejce
3 PL medu
strouhaná kůra z půlky citrónu
špetka soli

Náplň:
Půlka dýně
2 jablka
šťáva z půlky citronu
2 vejce
skořice
1 PL medu
2 PL bílého jogurtu

Postup:

Suroviny na těsto zpracujeme a necháme odležet pár hodin v lednici (nejlépe samozřejmě přes noc :)).

Dýni a jablka oloupáme, nastrouháme a přendáme do menšího hrnce. Lehce podlijeme vodou (nechceme mít v koláči následně vody moc) a přidáme skořici, případně med (já měla směs již sladkou poměrně dost, takže vždy ochutnejte a potom dochuťte). Směs by se měla během dvaceti minut rozvařit na takové pyré, které necháme vystydnout, než s ním budeme pracovat dál. Poté přidáme už jen vejce, citronovou šťávu a jogurt.

Odležené těsto rozprostřeme prsty do formy, propícháme vidličkou a vlijeme připravenou směs. 

Pečeme na 180 stupňů po dobu zhruba 45 min. A máme hotovo! ;)


Recept doporučuju určitě vyzkoušet, protože je neskutečný!

Here is the recipe:

Ingredients

Dough:
250g of all-purpose flour (I put there half of the whole grain and half of the regular one)
125g of butter
1 egg
3 table spoons of honey
zest of half a lemon
pinch of salt

Filling:
half of a pumpkin
2 apples
lemon juice of a half a lemon
2 eggs
cinnamon
1 table spoon of honey
2 table spoons of white yogurt

Method:

Put all of the ingredients for a dough together and work it into a smooth dough. Then let it "sit" in a fridge for few hours (preferably overnight;)).

Peel and grate the pumpkin and apples and put them into a small pot. Add a little bit of watter (not too much because we don't want the filling to be too moist) a cinnamon and eventually honey (my mixture was already quite sweet so I didn't need to add so much). The mixture should get a puree-like texture in 20 minutes of a moderate boiling. Then we need to let it cool down in order to continue working with it. After that add eggs, lemon juice and jogurt.

Place the dough into a baking form, make few holes by fork in the bottom part and pour the prepared mixture over the dough.

Bake it for 45 minutes on 180 degrees. And that's it! ;)

I trully recommend trying this recipe because it's like a heaven! 


Have an amazing day,
Z.

12 komentářů:

  1. Tak to musím zkusit! :) Dýni mám ráda na slano a jako koláč si ji moc představit neumím, ale když říkáš, že je to tak dobrý... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá, jak Ti bude chutnat Kristý, dej vědět!;) Já ji znala vlastně jen v polévce, ale třeba v Americe je Pumpkin Pie koláčem číslo jedna na Den díkuvzdání, pečou je tam úplně všichni. :-P

      Měj se krásně,
      Z.

      Vymazat
  2. Zuzi, hned po precteni clanku jsem udelala testo - od rana odpociva v lednicce a ted uz se mi vari dyne s jablickem na sporaku. Jen takova mala vecna.. Neni potreba ciste maslova Hokaido? Ja to totiz delam z klasicke dyne, ze ktere delam i zeli a i po 30min vareni je to stale jen zeli, nikoli pyre =D no, snad to bude dobre i tak, neni uz cesty zpet =D diky za recept ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahooj Mitsuuko, moc se omlouvám za pozdní odpověď, trochu po sezóně. :-P :D Tak jsem zkoumala různé typy dýní a přijde mi, že ta "moje" může být snad každá z nich, takže těžko říct, ze které jsem to dělala, ale napadá mě, že to může člověk na pyré rozmixovat. :) Já totiž ještě neměla mixér, tak jsem to musela nechat rozvařit, jinak bych to asi taky rozmixovala, abych ušetřila čas. :) Doufám, že se na konec koláč vyvedl! ;) Já moc děkuju za komentář..

      Vymazat
  3. Já jsem z dýně měla jen polívku a koláč je teda zajímavej =o) to testnu, ta tvoje mrkvová bábovka je taky dokonalá =o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee Markét to jsem moc ráda, že máš tu bábovku taky tak ráda, já Ti na ní už úplně zapomněla, dlouho jsem jí nedělala!;) Určitě ten koláč vyzkoušej, je vážně výbornej a i docela zdravej, haha. :-P

      Vymazat
  4. Ja mam akosi prirodzeny respekt z tekvice, ale toto vyzera super:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha vážně? :D To by mě ani nenapadlo.:-P Ale neumím si představit, že by to někomu nechutnalo. :-P

      Vymazat
  5. dýnovou polévku jsem také letos zkoušela uvařit poprvé. Čekala jsem,že to bude průser.....ale ono naopak! a koláč jsem z dýně nepekla, ale u tebe vypadá moc dobře...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo! Není to žádná věda,přitom je tak výborná. :) Moc děkuju :)..

      Vymazat