úterý 8. září 2015

Highlight of the week: INTERNATIONAL DINNER #1

    


Určitě jste již zaregistrovali, že jsem vyrazila na studia do světa, o čemž jsem přemýšlela strááášně dlouho a jsem moc šťastná, že jsem se odhodlala a šla do toho, protože už teď můžu říct, že je to skvělá zkušenost. Vybrala jsem si Holandsko a myslím, že Vás pro tentokrát nebudu zatěžovat s detaily "jak a proč" (o tom zas jindy :-P) a přejdu rovnou k tomu, co jsme podnikali celý nedělní večer.


I'm sure you have noticed I'm not living in Prague anymore because of studying abroad and I have to say I have been thinking about this for such a looong time so I'm very happy I decided to go and do it. :) I chose the Netherlands and I think this time I'm not going to bother you with the details of "how and why" (maybe next time :-P) and I will go straight to the point - what were we doing throughout the Sunday evening.



   

Jelikož velkou část mých spolužáků tvoří lidé z nejrůznějších zemí světa (proto ta angličtina:)), rozhodli jsme se, že budeme pravidelně pořádat International Lunches/Dinners a tentokrát jídelníček tvořilo hlavní jídlo z Itálie a dezert z Kanady.:)

Since a large part of my classmates is made up of people from various countries (that's why I'm writing also in English), we decided to start with International Lunches/Dinners and this time the menu consisted of a main dish from Italy and a dessert from Canada. :)

   

Angela zvolila rizoto na víně s mořskými plody a už jenom při čtení názvu se mi sbíhaly sliny, protože italskou kuchyni mám snad ze všeho nejradši. A abyste nebyli o nic ochuzeni, vyškemrala jsem recept.;)

Angela decided to cook Risoto with Seafood and as I am writting this it's making my mouth water because Italian cuisine is probably my most favourite one. Because I don't want you to languish I got the recipe for you.;)

   



Pro 4 osoby budete potřebovat:

1 cuketu
200g mořských plodů (my jsme použili předvařené krevety)
1 bramoru
1 velkou cibuli
sklenici suchého bílého vína
3-4 lžíce olivového oleje
400g arborio rýže (příp. rýže určené na rizoto)
nasekanou petžel
1 mrkev
kousek celeru
pamezán
sůl a pepř

Postup:

Mrkev, celer, brambor a půlku cibule vhoďte do 1 litru vody a přiveďte k varu.
Mezitím nasekejte na drobno druhou půlku cibule a v hluboké pánvi ji na olivovém oleji pozvolna osmažte do zlatova. Cuketu také nakrájejte na drobno, přihoďte ji k cibulce a nechte opékat zhruba 5-6 minut. 
Poté přidejte rýži a pořádně promíchejte, aby se každé zrníčko obalilo olejem. Po pár minutách přelijte sklenicí bílého vína a počkejte, než se vypaří. Poté přilévejte zeleninový vývar, který jsme si připravili již na začátku, a to v takovém množství, aby rýže byla "mokrá" a nepřipalovala se, promíchejte a nechte dusit pod pokličkou. Průběžně rizoto kontrolujte a pokaždé, když se vývar vypaří, přilijte ho více. Nechte dusit zhruba 13-15 minut (můžete ochutnat, zda je již hotová - pravé rizoto by mělo křupat;)) a průběžně míchejte. Poté přidejte krevety a nechte ještě prohřát. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Vypněte plamen a nechte rýži ještě pár minut "odpočívat".
Na závěr přidejte nasekanou petrželku a zamíchejte.
Servírujte s parmezánem a petrželkou na vrch.
Nechte si chutnat!!;)


Ingredients for 4 people:

1 crougette
200g of seafood (we used pre-cooked shrimps)
1 potato
1 onion (a big one;))
white wine
3-4 table spoons of olive oil
400g arborio rice
chopped parsley
1 carrot
a piece of celery
parmesan
salt and pepper

Method:

Put the carrot, celery, potato and half of the onion in a pot with at least 1L of water and bring it to boil. 
In the meanwhile chop the other half of the onion in a very little pieces. Put the onion into a big deep pan with olive oil and fry it very slowly till it became gold brown. Chop the crougette into thin pieces as well, put it in the pan and leave it simmer for 5-6 minutes.
Then add the rice and stir it well so every "seed" of the rice touches the oil. After few minutes add a glass (200ml) of white dry wine to the mixture. Wait for the wine to evaporate and then pour the vegetable stock to cover all the rice, stir and cover the pan. Every time the stock evaporates add more so the rice is always "wet". Leave it stewing for 13-15 minutes (you should taste to check) when stirring regurlarly and then add the shrimps. Stir again and taste, if needed add salt or pepper. 
Turn off the fire and let the rice "rest". If it's too "wet" you can add some butter and mix it with the rice. Then add chopped parsley to the mixture and also on the top together with parmesan.
And that's it!;)


   


Musím se Vám přiznat, že lepší rizoto jsem v životě nejedla, připadala jsem si jako v nějaké luxusní přímořské restauraci.;) Největší rozdíl mezi českým a tímto je v konzistenci rýže. My ji vaříme úplně doměkka, zatímco tato zůstává křupavá. Myslím, že byste italské rizoto měli rozhodně vyzkoušet, já už se nemůžu dočkat, až ho doma všem uvařím a už teď ho zařazuji mezi osvědčené recepty.


I must admit it was the most delicious risoto I've ever tasted (haha surprisingly). For a while I felt like beeing in a luxurious seaside restaurant. The biggest difference between a "Czech version" is in the consistency of rice because we usualy boil it in a watter before we mix it with other ingredients so it's not so crunchy.:) I think you guys should definitely try this recipe, I'm sure I'm gonna add it into my "Proven Recipes" collection.

   

Vymýšlení dezertu nám zabralo doslova pár vteřin, protože ohledně Kanady jsme měli jasno - cokoli s javorovým sirupem!!;) A aby to bylo tématické (a taky protože je všichni milujou :)), zvolili jsme americké pancakes.


Emma and hidden Tom :-P

Since Emma comes from Canada it was more than clear that we needed to make something with maple syrup and it didn't take us more than few seconds to figure out that the best option would be pancakes, of course!!;)

   

Domka měla v zásobě již osvědčený recept, který najdete na blogu polské food blogerky a doporučuji omrknout i ostatní recepty, protože jsou neskutečné (s google translate to není takový problém)!;)

Pro 4-5 osob budete potřebovat: 

2 hrnky hladké mouky
2 vejce
75 g másla
1,5 hrnku mléka
3 čajové lžičky prášku do pečiva
3 polévkové lžíce cukru
špetka soli
javorový sirup nebo jakékoli jiné přísady, kterými si rádi mažete palačinky

Postup:


Máslo si nejdříve rozpusťte v mikrovlnce či v hrnci. Prosejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. V druhé nádobě rozmixujte vejce s mlékem a máslem a následně je přidejte k suchým přísadám a šlehejte několik minut tyčovým mixérem (my ho neměli a taky se to povedlo;)), aby bylo těsto pěkně nadýchané.
Na rozehřáté suché (již máme v těstě máslo, takže se nebude přichytávat) pánvi smažte po obou stranách dozlatova. Pak už si jen stačí zvolit, co navrch a je to!;) My je kombinovali s řeckým jogurtem, napodobeninou javorového sirupu (takové věci jsou zde v neděli v půl šesté večer, kdy je vše zavřeno, nedostatkovým zbožím :-P) a marmeládou a byl to prostě boží zážitek, až mám chuť si je jít teď hned udělat znovu. :-P  




Domka had a great recipe from a polish food blogger and you should check out her blog because the photos and recipes themselves are just insane (with google translate it's not such a big problem)!;)    


Ingredients for 4-5 people:

2 cups of all-purpose flour 
2 eggs
75 g of butter
1,5 cup of milk
3 tea spoons of baking powder
3 table spoons of sugar
maple syrup or other toppings you like

Method:

First you need to melt the butter in a microwave or in a pot. Then sift the flour, sugar, baking powder and salt into a bowl. In another bowl mix the eggs with the milk and butter and then add them to the dry ingredients and whisk for a few minutes with a mixer rod (we didn't have one and it came out fine anyway;)) to get that "fluffy" dough.
On a hot, dry pan (we already added butter in the dough, so it won't snap) fry on both sides until golden brown. 
Then you just need to choose what you want on the top and you are ready to enjoy them!;) We combined them with Greek yogurt, an imitation of maple syrup :D (such things are here in short supply on Sunday at half past six in the evening :-P) and jam and it was simply divine! Now I feel like I need to make them right now again :) 


Tom (Ireland), Dominika (Poland), Angela (Italy), Emma (Canada)


Určitě se nebojte některý z receptů vyzkoušet, protože na obou jsme si neskutečně pochutnali a já se už teď těším, až se Vám přihlásím s reportem z dalšího mezinárodního dne!;)

Hezký večer,
Z.


I hope you are going to try some of these recipes too and I will definitely get to know you when there will be a vol.2 going on!;)

Have a nice evening,
Z.

11 komentářů:

  1. Tyjo, to je super článek, doufám, že bude víc takových, hrozně mě zajímá, jak to tam všechno chodí... :)
    Díky za recept, já se o to italské pokoušela už jednou, ale najít na českém webu recept na italské rizoto je docela problém, takže jsem ho dělala úplně jinak...
    A říkala jsem si, jestli to teď budeš psát dvojjazyčně :)
    Verča
    Ne hladu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám hroznou radost, že Tě článek bavil Veru.;)) Tak to musíš tohle rizoto stoprocentně vyzkoušet!;) Jojo, byla to prosba už hrozně moc lidí a překvapivě to nezabere skoro žádný čas navíc.:)

      Vymazat
  2. Vážně jen tiše závidím, já jsem asi srab na takovýhle radikální akce :) A moc se těším na všechny články :)
    Mořský plody nemám ráda, takže vyzkouším alespoň pancakes :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že člověk je ve skutečnosti "otrkanější", než si sám myslí.:) Já jsem taky měla dost obavy, že to nebudu zvládat a že mi bude po všech smutno :D a tak dále a teď jsem až v šoku, jak rychle se člověk adaptuje a ani mi to nepřijde.:) Samozřejmě, že se na všechny moc těším a hrozně ráda bych tu měla přítele a tak, ale není to takový to, že bych propadala depkám a byla tu nešťastná, naopak je to strašně příjemný udělat si takový ten fresh restart.:) To je supeer, jsem moc ráda, že se těšíš!:-P ;)) Haha přijde mi, že mořský plody nechutnaj hodně lidem. :-P Můžeš si tam ale dát prakticky cokoliv - houby, zeleninu a nebo jakýkoliv jiný maso.:)

      Měj se krásně,
      Z.

      Vymazat
  3. ach-ach, mňam-mňam!
    to rizoto vyzerá naozaj úžasne! a aj tie pancakes... a vlastne všetko! :).

    Kejmy ♥.

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej Kačí, jsou luxusní, já už je dělala minimálně třikrát, jen mě to samotnou tak neba. :-P

      Vymazat
    2. Zuzi, už jsem je dělala a sklidily úspěch! :) Děkuji za recept ;)

      Vymazat
  5. Vypadá to nádherně :)
    http://la-vie-elegante.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat